Ohjelmistosuunnittelu ja sen merkitys softaprojektille
Ohjelmisto-, järjestelmä-, sovellus- tai digitalisaatioprojekti. Sitä emme tiedä, mikä näistä termeistä määrittelee juuri nyt yrityksellesi tai organisaatiollesi ajankohtaisen ohjelmisto- ja sovelluskehitykseen liittyvän asian osuvimmin. Mutta tästä olemme aivan 100-prosenttisen varmoja: suoraan ei kannata hypätä tekemään. Nimittäin kiitellyn lopputuloksen takana on hyvin määritelty projekti ja ohjelmistosuunnittelu.
Raskassoutuisia, ajastaan jälkeen jääneitä tai epäloogisia sovelluksia sekä ohjelmistoja on jo ihan katugallupinkin perusteella aivan riittävästi. Loppukäyttäjä onkin näissä usein unohdettu tyystin. Kun bittejä aletaan raaputtamaan huolellisemmin, toimimattomuuden perussyy saattaa löytyä mutkien oikaisusta suunnittelussa.
Suunnittelu kannattaa aina näistä syistä:
1. Kiteyttää sovelluksen idean toteutuskelpoiseksi suunnitelmaksi
2. Luo yhteisymmärryksen siitä, mitä olemme rakentamassa – kenelle ja miksi
3. Tuottaa määritelmän: mitä sovellus tekee ja minkä kokoinen se on
4. Mahdollistaa idean testaamisen ennen varsinaiseen kehitysprojektiin ryhtymistä
Ohjelmistosuunnittelu on asia, jolle on aina paikkansa jokaisessa hyvin onnistuneessa lopputuotteessa. Ota tueksi vahvan suunnitteluosaamisen omaava asiantuntijayritys.
Älä tingi suunnittelusta
Teknologioiden, alustaratkaisujen ja pilvipalveluiden kehittymisen myötä tarvitaan kasvavissa määrin lisää ohjelmistoja ja sovelluksia, jotka sujuvoittavat yritysten arkea näyttölaiteriippumattomasti.
Resursoi suunnitteluvaiheeseen heti alussa! Eli pyydä mukaan ammattitaitoinen – lukuisia ohjelmisto- ja sovelluskehitysprojekteja onnistuneesti läpivienyt – asiantuntijayritys. Voit helposti todeta jälkikäteen, että suunnitteluun satsaaminen kannatti. Tälläkin kertaa.
Oikeastaan sellaista onnistunutta ohjelmisto- ja sovelluskehitysprojektia ei olekaan, missä ohjelmistosuunnittelusta olisi tingitty. Mutta niissä ”ei niin maaliin menneissä” -sovellus- ja ohjelmistoprojekteissa yhdistävänä tekijänä on se, että suunnitteluvaiheen ohi on sivakoitu vauhdilla: lähdetty suoraan tekemään. Mutta viimeisen mutkan jälkeen ei olekaan avautunut luistava loppusuora, vaan on tultu yllättävään umpikujaan. Aika ja eurot ovat sulaneet. Mitä kerrottavaa tällaisesta projektista jäi eteenpäin?
Vastaavasti sovelluksen/ohjelmiston hyvin toimiva ja johdonmukainen käyttöliittymä, mukava käyttökokemus ja loppukäyttäjän käyttötarpeiden ymmärrys kertoo sen, että ”suunnittelupöydän äärelle” (lähi- tai etätyössä) on kerääntynyt projektityöryhmä, joka on viettänyt siinä tarpeeksi aikaa: uskaltanut kysyä, keskustella, kyseenalaistaa rakentavasti ja pohtia realistisesti. Ohjelmistosuunnittelu ja helppo vuorovaikutus asiansa tuntevan yhteistyötahon kanssa on avainroolissa.
Kun organisaatiosi teettää ohjelmiston tai sovelluksen, miettikää jo suunnitteluvaiheessa sen loppukäyttäjiä ja heidän tarpeitaan. Miksi ja mitä varten he tulevat sovellusta käyttämään?
Ohjelmistosuunnittelu osa hallittua menetelmää
Tiedä mitä saat! Maailma on täynnä ohjelmistoja ja dataa. Ja digitalisaation edetessä niiden määrä vain lisääntyy. Modernit alustat ja pilvipalvelut tarjoavat sovellusten ja ohjelmistojen kehittämiseen myös yllättäviin muutostilanteisiin (esimerkiksi mobiilisovellus jotakin käyttäjäryhmää varten) ainutlaatuisen mahdollisuuden. Ohjelmisto- ja/tai sovellusprojekti on silti hyvä toteuttaa ohjelmistosuunnittelu edellä.
Valitse yhteistyökumppaniksi sovellus- ja ohjelmistoprojektiin sellainen ohjelmistoyritys, jolla on hallussa ohjelmistosuunnittelu sekä toimivaksi todettu etenemismalli. Tässä alempana avaamme hieman ohjelmiston ja/tai sovelluksen kehittämistä Systems Gardenin tavalla.
”Kannamme sovittaessa kokonaisvastuun ohjelmisto- ja sovelluskehitysprojektistasi sen suunnittelusta aina käyttöönottoon ja ylläpitoon asti. Teemme ohjelmistokehitystä tarkasti alun kartoituksen ja määrittelysi perusteella joko kiinteähintaisena tai tavoitehinnalla pienistä ohjelmistokomponenteista kokonaisjärjestelmiin.”
Systems Gardenin kanssa projekti etenee tällä tavalla
- Suunnitteluprosessimme koostuu työpajoista – niiden määrä valitaan projektin ja työryhmän koon mukaan
- Määrittelee sen, miksi sovellus ylipäätään tehdään
- Listaa konkreettisesti kuka ja ketkä lopputuotetta käyttävät
- Tuottaa määrityksen, mitä sovellus itse asiassa tekee ja kuinka suuri se on
- Antaa esimakua miltä sovellus näyttää ja tuntuu
- Tarjoaa maistiaisen ennen varsinaista projektia
Ohjelmistosuunnittelu: ABC
Vaihe A
Ennen suunnittelua on kysyttävä miksi? Eli vaatimusmäärittely ja kokonaiskuva – miksi ohjelmisto/sovellusprojekti halutaan tehdä ja keitä varten kyseinen sovellus/ohjelmistoprojekti tehdään (= käyttäjäryhmät ja -persoonat).
Vaihe B
Selkeä luettelo ominaisuuksista ja käyttötapauksista – mitä sovellus tekee ja millaisia resursseja sen toteuttaminen vaatii.
Vaihe C
Rautalankamalli ja kuvaus ohjelmiston/sovelluksen rakenteesta. ”Miltä” sovellus tuntuu. Tarvittaessa myös graafinen/visuaalinen suunnitelma siitä, miltä ohjelmisto/sovellus näyttää.
Tämän jälkeen voidaan käydä läpi realistiset toteutusvaihtoehdot: valitaanko valmisratkaisu vai räätälöity ohjelmisto/sovelluskehitys. Kannattaako hankkeeseen yleensä ryhtyä ja kuinka paljon siihen vaaditaan resursseja ja rahaa.
Entä seuraavaksi?
Seuraavaksi käynnistetään varsinainen sovellus/ohjelmistokehitysvaihe. Kannamme sovittaessa kokonaisvastuun ohjelmisto- ja sovelluskehitysprojektistasi sen suunnittelusta aina käyttöönottoon ja ylläpitoon asti. Teemme ohjelmistokehitystä tarkasti alun kartoituksen ja määrittelysi perusteella joko kiinteähintaisena tai tavoitehinnalla pienistä ohjelmistokomponenteista kokonaisjärjestelmiin.
Yleensä ohjelmisto- tai sovelluskehitysprojekti viedään Systems Gardenin tiimin avulla läpi keskimäärin 3–6 kuukaudessa (riippuen kokoluokasta). Ketterän kehityksen palvelumme ovat yleensä aika- tai työmääräveloitteisia.
Tutustu ratkaisuihimme
Tarjoamme valmiita työkaluja Microsoftin alustalla ja toteutamme ohjelmistoja sekä sovelluksia mittatilauksena. Olemme myös kehittäneet muun muassa oman Gate-tuoteperheen työturvallisuuden ja laadunvalvonnan tarpeisiin.
- Herätämme ideasi henkiin
- Suunnittelu, toteutus ja ylläpito
- Saumaton sovitus järjestelmiisi
- Gate HSEQ-sovellukset
- Työturvallisuus ja laadun hallinta
- Työluvat, pätevyydet, turvallisuushavainnot
- Tarkastukset, TR-mittaus ja auditoinnit
- Microsoft 365
- Intranet, Teams, Power BI…
- Dokumentinhallinta, sopimushallinta
- Koulutus ja konsultointi
Onko ohjelmistosuunnittelu ajankohtainen aihe?
Ohjelmistosuunnittelu: ota yhteyttä asiantuntijaan. Saat palvelun ohjelmiston/sovelluksen suunnittelusta lähtien – aina sen toteutukseen saakka. Unohtamatta ylläpitoa ja kehitystä.
Tarvitsetko lisää ymmärrystä digitalisaatioprojektin laajuudesta, osa-alueista tai kustannuksista? Määrittely- ja suunnittelupalvelumme kautta tiedät mitä, kenelle ja miksi. Määrittelyprojektin tuloksena saat kattavan suunnitelman ja realistisen työmääräarvion ennen sitoutumista toteutusprojektiin.
Yhteydenottosi ei sido sinua mihinkään, eikä se myöskään maksa yrityksellesi mitään. Yhteystietojasi emme luonnollisestikaan käytä muihin tarkoituksiin tai jaa niitä eteenpäin. Ota yhteyttä asiantuntijaamme ja sovi helppo etätapaaminen. Tarkastellaan yrityksesi tai organisaatiosi tilannetta sekä tapaa toimia = pohditaan, millainen ohjelmisto tai sovellus voisi sopia teidän yrityksellenne.
Systems Gardenin asiantuntijasi ohjelmisto- ja sovelluskehitysprojekteissa
Suvi Ranttila
suvi.ranttila@systemsgarden.com
p. 040 657 5235
Pirkka Paronen
pirkka.paronen@systemsgarden.com
p. 050 592 1207
”Ratkaisuihimme ja palveluihimme luottaa jo yli 100 yritystä ja yhteisöä – toimialasta riippumatta. Olemme yhdistäneet dataa ja ihmisiä järjestelmistä ja päätelaitteista riippumatta jo lähes 20 vuotta. Meillä on kokemusta vaativista ohjelmisto- ja sovelluskehitysprojekteista sekä kevyemmistä ratkaisuista.”
Myös nämä blogiartikkelit saattavat kiinnostaa
- Kuinka toteutat onnistuneesti SharePoint Online -intranetprojektin
- Sähköinen arkistointi, seminaarikuulumisia Pirkalta
- Valitse sopimushallinta, joka on tätä päivää
Tarvitsetko lisää ymmärrystä digitalisaatioprojektin laajuudesta, osa-alueista tai kustannuksista?